Het bezoekerscentrum Tabloo in Dessel is een schoolvoorbeeld van een ambitieus project dat tot stand komt via inspraak en participatie van de lokale bevolking. Zo’n zeventig vrijwilligers uit Dessel en Mol, verdeeld over achttien werkgroepen, drukten de afgelopen twee jaar hun stempel op zowat alle aspecten van het centrum.
Zo zaten ze mee aan de knoppen bij de realisatie van een van de belangrijkste troeven van Tabloo: een interactieve expo over radioactiviteit en het beheer van radioactief afval. In geanimeerde vergaderingen gaven de vrijwilligers mee vorm aan de opstellingen van de expo. Ze gingen daarvoor op gelijke voet in dialoog met medewerkers van NIRAS en met Bailleul Ontwerpbureau, dat instaat voor het ontwerp van de expo en de inhoudelijke uitwerking van Tabloo.
Coronaveilig atelierbezoek
Ongeveer veertig vrijwilligers konden het voorlopige resultaat van dat engagement onlangs voor het eerst bewonderen. Tijdens een coronaveilig atelierbezoek zagen ze hoe de ideeën waar ze vergadering na vergadering aan schaafden, uiteindelijk vorm hebben gekregen bij de ontwikkelaars Bruns en CREATE. En dat voorproefje werd gesmaakt. Dat blijkt uit de reacties die we na het bezoek konden optekenen bij enkele deelnemers.
Enkele reacties
“Ik vond het knap om te zien hoe gevarieerd de opstellingen zijn. Van een doe-opstelling uit fijn houtwerk tot een totaalervaring van licht en geluid die het ontstaan van ons heelal nabootst: achter elke hoek van de expo wacht wel iets nieuws.”
Frieda Peeters, vrijwilliger in twee werkgroepen
“De expo bevat opstellingen rond radioactiviteit die je wellicht nergens anders vindt. We mogen er niet voor terugdeinzen om Tabloo ook in onze buurlanden te promoten. Als je iets moois hebt verwezenlijkt, dan mag je daar ook mee uitpakken.”
Frans Nys, vrijwilliger in drie werkgroepen
“Tijdens het atelierbezoek zag ik voor het eerst hoe alle puzzelstukjes van de expo in elkaar passen. De opstellingen vertellen samen een boeiend verhaal over radioactiviteit en over alles wat daarbij komt kijken, met het thema ‘tijd’ als rode draad.”
Sophie Verfaille, vrijwilliger in vier werkgroepen
“Wat we te zien kregen oversteeg eerlijk gezegd mijn verwachtingen. Ik kende de opstellingen tot nu toe alleen op papier, uit de verslagen van de werkgroepen. Het resultaat van ons denkwerk zag er in het echt nog beter uit dan ik me had voorgesteld.”
Chris Minnen, vrijwilliger in twee werkgroepen
“Sommige onderdelen van de expo waren al ver uitgewerkt, andere zaten nog in de beginfase. Maar allemaal zagen ze er veelbelovend uit. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat wanneer Tabloo begin 2022 de deuren opent.”
Suzanne Loots, vrijwilliger in twee werkgroepen