In de loop van 2017 keren twee transporten van verglaasd middelradioactief afval terug vanuit Frankrijk naar België. Dit afval is afkomstig van de opwerking van verbruikte Belgische kernbrandstof in Frankrijk. De terugkeer van verglaasd middelradioactief afval past in het kader van opwerkings-contracten tussen SYNATOM en AREVA (La Hague, Frankrijk), die afgesloten werden volgens de opeenvolgende richtlijnen van de Belgische overheid.
Momenteel zijn de voorbereidingen voor de terugkeer van het verglaasde middelradioactieve afval volop aan de gang. In totaal zullen twee transporten nodig zijn om dat afval terug te brengen.
Het eerste transport bestaat uit een verpakking van 16 containers verglaasd middelradioactief afval, het tweede uit een verpakking van 19 containers. Er keren dus 35 containers in totaal terug naar België. Vooraf vindt een leeg transport plaats, zodat de betrokken partijen optimaal voorbereid zijn om het afval van Frankrijk naar de site van Belgoprocess over te brengen.
Alle maatregelen worden genomen, opdat de transport-verpakkingen het station van Mol in alle veiligheid bereiken. In een speciale overslagzone worden de transportverpakkingen overgeladen van de wagon op een vrachtwagen.
Vervolgens worden de verpakkingen langs de weg vervoerd naar het speciaal daarvoor ontworpen opslaggebouw op de site van Belgoprocess in Dessel, waar de containers uit de transportverpakking worden uitgeladen.
De betrokken partijen stellen alles in het werk om de terugkeeroperaties in alle veiligheid te laten verlopen, zoals dat al het geval was voor de transporten van verglaasd hoog-radioactief en gecompacteerd middelradioactief afval die eerder werden uitgevoerd vanuit Frankrijk naar de site van Belgoprocess in Dessel.
Op Belgisch grondgebied volgt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) het verloop van de transporten van dichtbij op.