Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdelijke opslag

In afwachting van een definitieve berging wordt het verwerkte afval tijdelijk opgeslagen in opslaggebouwen in Dessel. De gebouwen zijn zo ontworpen dat ze de straling naar buiten toe afschermen. Een controlesysteem en een strikte beveiliging garanderen de veiligheid van de opslag.

2012_Opslag laagactief afval-Entreposage déchets de faible activité (1)_ONDRAFNIRAS

De opslag van het verwerkte radioactieve afval is een veilige, maar tijdelijke oplossing. Voor het beheer op lange termijn werkt NIRAS duurzame oplossingen uit. De veiligheid van mens en milieu staat daarbij centraal.

Aangepaste opslaggebouwen

Het laag-, middel- en hoogactieve afval staat apart opgeslagen in aangepaste opslaggebouwen opgetrokken uit beton. Beton houdt de straling van het afval goed tegen. Hoe hoger de stralingsintensiteit, hoe dikker ook de betonnen muren van de opslaggebouwen.

2012_Opslag laagactief afval-Entreposage déchets de faible activité (2)_ONDRAFNIRAS

Opslag van laagactief afval

Het overgrote deel van het afval dat in Dessel wordt opgeslagen heeft een lage stralingsintensiteit. Dat laagactieve afval wordt afgeschermd van de omgeving door betonnen muren van 25 cm dik.

2017_Opslag middelactief afval-Entreposage déchets de moyenne activité_ONDRAFNIRAS

Opslag van middelactief afval

In de opslaggebouwen voor middelactief afval sluiten 80 cm dikke muren van gewapend beton de straling in.

2012_Opslag hoogactief afval-Entreposage déchets de haute activité_ONDRAFNIRAS

Opslag van hoogactief afval

Het hoogactieve afval wordt afgeschermd door muren van gewapend beton van minimaal anderhalve meter dik. Daardoor is het opslaggebouw zelfs bestand tegen de impact van een neerstortend vliegtuig. Hoogactief afval geeft de eerste tientallen jaren nog warmte af. Die warmte wordt afgevoerd door een krachtig ventilatiesysteem en gebruikt om het gebouw te verwarmen.

Controle en monitoring

Een strikt controlesysteem verzekert de veilige opslag van het afval. Om een veilige opslag te garanderen voert Belgoprocess onder toezicht van NIRAS regelmatig intensieve controles uit op het afval. De vaten die afwijkingen vertonen worden afgezonderd en nadien nog strikter opgevolgd.

2017_Controle radioactief afval-Contrôle déchets radioactifs_ONDRAFNIRAS

Regelmatige controles

Daarnaast gaat Bel V geregeld op inspectie in de opslaggebouwen. Haar inspecteurs controleren of er voldaan is aan de vergunningsvoorwaarden van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

Ook de afvalvaten die de opslaggebouwen verlaten, worden gecontroleerd. Ze ondergaan een grondige kwaliteits-controle voor ze geborgen worden in de oppervlaktebergingsinstallatie.

2017_Verwerking-Traitement (1)_ONDRAFNIRAS

Monitoringsysteem

Alle opslaggebouwen hebben een monitoringsysteem dat waarschuwt wanneer er radioactieve besmetting in het gebouw aanwezig is. Een mogelijke besmetting kan ook nooit uit de opslaggebouwen ontsnappen. De luchtdruk is in de gebouwen immers veel lager dan buiten, waardoor er lucht naar binnen wordt gezogen.

Veiligheid

Belgoprocess slaat het afval op in de veiligst mogelijke omstandigheden. Zo worden de opslaggebouwen van de buitenwereld afgeschermd door een dubbele veiligheidszone, beveiligd met prikkeldraad en camera’s. Ook voor de medewerkers gelden uitgebreide veiligheidsmaatregelen. Het stapelen van het afval gebeurt bijvoorbeeld vanop afstand, met afgeschermde besturingssystemen.

2017_Controlegebouw-Bâtiment de contrôle_ONDRAFNIRAS

Veiligheidszones

Een externe en een interne veiligheidszone, afgebakend met concertinaprikkeldraad, moet indringers weghouden van de opslaggebouwen. Wie toch over het hek probeert te klauteren, wordt verraden door een van de camera’s en bewakingssystemen.

Medewerkers en bezoekers die de interne veiligheidszone willen betreden, moeten door een controlegebouw. Iedereen passeert daar langs de metaaldetector; tassen en rugzakken gaan door de scanner.

2015_Opslag laagactief afval-Entreposage déchets de faible activité_ONDRAFNIRAS

Stapelen van het afval

De vaten met laag- en middelactief afval worden gestapeld via rolbruggen die worden bestuurd vanuit een afgeschermde controlekamer. In de opslaggebouwen voor hoogactief afval zet een speciale laadmachine de containers met afval op de juiste plaats. Beide systemen beschermen de medewerkers van Belgoprocess tegen mogelijke straling.