Overslaan en naar de inhoud gaan
Vorige blog Volgende blog

Tabloo werkt met lokale lagere scholen rond kennisoverdracht

Reporters van morgen 1

Midden maart vonden in bezoekerscentrum Tabloo de eerste dagen plaats van het project ‘Reporters van morgen’. Een nieuwe jaarlijkse traditie met lokale lagere scholen uit Dessel en Mol, waarbij leerlingen nadenken over het belang van kennisoverdracht van generatie op generatie.

Als eerste stap gingen de leerlingen van het zesde leerjaar op zoek naar verhalen van oudere generaties. Verhalen die de moeite zijn om te onthouden en door te geven, bijvoorbeeld van hun grootouders. Om hen bij het schrijven van de verhalen te helpen werd samen met de vzw Creatief Schrijven een lespakket voor in de klas ontwikkeld. Ondertussen schreven meer dan tweehonderd leerlingen uit verschillende scholen hun verhalen neer.

Schrijven en bewaren

Bij het project hoorde ook een speciale dag in Tabloo voor de leerlingen en hun geïnterviewden. Het feestelijke moment in de theaterzaal draaide helemaal rond het thema tijd en werd opgeluisterd door twee presentatoren met muziek en interactieve momenten. Tijd is namelijk een belangrijk thema voor Tabloo, want de herinnering aan de toekomstige oppervlaktebergingsinstallatie voor laag- en middelactief kortlevend afval (die vlak bij Tabloo komt) zal gedurende 300 jaar levend gehouden moeten worden.

De presentatoren lazen ook stukjes voor uit verschillende verhalen. Vervolgens droegen de leerlingen alle verhalen officieel over aan Tabloo in een symbolische tijdscapsule. Volgend schooljaar komt er een kopie terug naar de klassen, waar de nieuwe zesdejaars de verhalen van hun voorgangers zullen ontdekken vooraleer ze zelf aan het schrijven slaan. En zo ieder jaar opnieuw.

Reporters van morgen 2
1 / 5
Reporters van morgen 3
2 / 5
Reporters van morgen 4
3 / 5
Reporters van morgen 5
4 / 5
Reporters van morgen 6
5 / 5
Reporters van morgen 2
Reporters van morgen 3
Reporters van morgen 4
Reporters van morgen 5
Reporters van morgen 6

Levend geheugen

Daarnaast zullen de verhalen ook gedurende tientallen en zelfs honderden jaren bewaard worden in Tabloo. De werkgroep ‘Levend geheugen’ met vrijwilligers van de partnerschappen STORA en MONA neemt die taak op zich. Die werkgroep buigt zich over strategieën om de kennis over de bergingsinstallatie en het geborgen afval te bewaren en levendig te houden.

Naast het feestelijke moment namen de leerlingen nog deel aan een leerrijke buitenwandeling en deden ze een zoektocht doorheen de expo van Tabloo. Deze vaste tentoonstelling telt zo'n 40 opstellingen, gegroepeerd in 4 inhoudelijke delen: radioactiviteit als fenomeen, beheer van radioactief afval, mens en tijd, onderzoek naar nucleaire toepassingen. Ideaal om op een interactieve manier een onzichtbare wereld te ontdekken.

Over Tabloo

Het bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo ligt in Dessel, vlak bij de plaats waar binnen enkele jaren radioactief afval veilig en voorgoed geborgen zal worden. Tabloo opende haar deuren voor het grote publiek op 22 maart. Alle info op www.tabloo.com.