Tussen 1922 en 1977 exploiteerde het vroegere Union Minière (sinds 2001 Umicore) een radium- en uraniumfabriek in Olen, nadien werd deze ontmanteld. De activiteiten van de fabriek liggen aan de basis van een aantal zeer heterogene radiologische verontreinigingen op de terreinen van Umicore Olen en in de omgeving. Het gaat zowel over vergunde opslaginstallaties en stortplaatsen met radioactief verontreinigde materialen, als over terreinen die verspreide radioactieve verontreiniging vertonen.
Er zijn drie vergunde opslaginstallaties met niet-geconditioneerde radioactieve materialen:
Er zijn twee radiumverontreinigde stortplaatsen:
In het verleden zijn veel inspanningen gebeurd om de radiologische verontreinigingen nauwkeurig in kaart te brengen en om de gevolgen voor mens en milieu in te schatten. Zo zette het ministerie van Volksgezondheid in het begin van de jaren negentig campagnes op om de besmetting te karakteriseren. Ook waren er initiatieven voor sanering, waarbij in 2007 de Bankloop effectief gesaneerd werd en de resulterende saneringsmaterialen opgeslagen werden. Maar tot een globaal saneringsplan is het nooit gekomen.
Daarom hebben het FANC en NIRAS, in dialoog met Umicore en OVAM, voortgewerkt aan de ontwikkeling van een allesomvattende aanpak van de verontreiniging in Olen, met uitzondering van de UMTRAP-opslaginstallatie, waarvoor een specifiek beslissingsproces ontwikkeld zal worden. Dat leidde in eerste instantie tot de publicatie in 2020 van een gezamenlijk visiedocument van het FANC en NIRAS voor de aanpak van de verontreinigingen bij Umicore Olen. Deze visie is gebaseerd op een scheiding van de verontreinigde materialen in vier fracties:
Het FANC en NIRAS zijn de dialoog aangegaan met de stakeholders – in de eerste plaats Umicore en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) - om het visiedocument te vertalen in concrete acties. De principes van de visienota werden al afgestemd met UMICORE en OVAM. Er zijn werkgroepen opgericht om te werken aan de verschillende aspecten van de saneringsoplossing: