In december 2020 ging NIRAS een laatste keer langs in de dranken- en voedingsindustrie voor een ophaling van een americiumbron. Sinds 1 januari is het gebruik van de hoogactieve, langlevende bronnen er verboden door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).
Americiumbronnen werden vroeger gebruikt in de industrie om heel precies de dichtheid van een stof te meten. Ze zaten onder andere in meettoestellen waarmee frisdrankproducenten en brouwers controleerden of hun flesjes voldoende gevuld waren.
Vandaag bestaan er voor dat soort toepassingen veiligere alternatieven, zoals optische toestellen of röntgentoestellen. Het voordeel van die alternatieven? Ze houden geen risico in op besmetting en brengen geen radioactief afval voort.
Gebruik afgeraden
Het FANC raadt het gebruik van de hoogactieve, langlevende americiumbronnen al enkele jaren af als er betere alternatieven voor bestaan. Sinds begin dit jaar zijn ze in België zelfs helemaal verboden voor het meten van de vulhoogte van flesjes met dranken. Daarom besliste NIRAS samen met haar industriële dochteronderneming Belgoprocess en het FANC om de bronnen die nog aanwezig zijn in de industrie op een veilige manier op te halen via een campagne.
“Die gegroepeerde ophaalactie loopt nu stilaan op haar einde”, zegt Arno Grade van NIRAS. “Midden vorige maand gingen we een laatste keer langs in de dranken- en voedingsindustrie. Zij moesten hun americiumbronnen immers ten laatste tegen 1 januari verwijderd hebben. Ook in andere industrieën hebben we de voorbije jaren heel wat bronnen opgehaald. Bijvoorbeeld in de textielindustrie, waar het gebruik van americiumbronnen verboden wordt vanaf 2026. Alle opgehaalde bronnen worden veilig opgeslagen bij Belgoprocess in Dessel in afwachting van hun definitieve berging.”