Overslaan en naar de inhoud gaan
Vorige blog Volgende blog

Hoe bergen andere landen hun radioactief afval?

2014_Berging Hongarije - Stockage Hongrie_ONDRAFNIRAS

Voor hun laag- en middelactieve kortlevende afval kiezen Europese landen voor een berging aan de oppervlakte of ondergronds. Voor hoogactief en/of langlevend afval bestaat de consensus dat een berging diep onder de grond de enige veilige eindbestemming is. Alle landen die een beleid hebben voor dit type afval kozen voor geologische berging.

Enkele voorbeelden

Infografiek-Berging in Europa_ONDRAFNIRAS
Frankrijk-France_ONDRAFNIRAS

Frankrijk

Frankrijk telt twee oppervlaktebergingsinstallaties voor laag- en middelactief kortlevend afval: een in de Manche (gevuld en afgesloten) en een in de Aube (operationeel). Er loopt ook een vergunningsaanvraag voor een geologische berging voor hoogactief en/of langlevend afval. Die zou in Bure komen.

Verenigd Koninkrijk-Royaume Uni_ONDRAFNIRAS

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn er vandaag drie operationele oppervlaktebergingsinstallaties voor laagactief afval: in Drigg, in Dounreay en in Sellafield. Middel- en hoogactief afval zal er geborgen worden in een geologische bergingsinstallatie. Voor die laatste wordt de locatie nog geselecteerd.

Spanje-Espagne_ONDRAFNIRAS

Spanje

Spanje heeft een operationele oppervlakteberging voor laag- en middelactief kortlevend afval in El Cabril, in de buurt van Córdoba. Het land koos voor geologische berging als eindbestemming voor zijn hoogactief en/of langlevend afval.

Zweden-Suède_ONDRAFNIRAS

Zweden

Zweden koos voor ondergrondse berging, zowel voor zijn laag- en middelactieve als voor zijn hoogactieve afval. Voor het eerste afvaltype is er een operationele bergingsinstallatie in Forsmark. Ook het tweede afvaltype zou in Forsmark geborgen worden, maar die vergunningsprocedure is nog aan de gang.

Finland-Finlande_ONDRAFNIRAS

Finland

In Finland wordt er vandaag laag- en middelactief afval geborgen in twee ondergrondse bergingsinstallaties. Het hoogactieve afval komt er ook in een ondergrondse berging, maar die wordt nog volop gebouwd.

Nederland-Pays Bas_ONDRAFNIRAS

Nederland

Nederland heeft voor al zijn afvaltypes gekozen voor ondergrondse berging. Het land houdt momenteel nog twee opties open na 2100:

  • een eigen ondergrondse bergingsinstallatie
  • een gezamenlijke, internationale berging
Zwitserland-Suisse_ONDRAFNIRAS

Zwitserland

Ook Zwitserland zal alle types radioactief afval onderbrengen in een ondergrondse bergingsinstallatie. De locatie voor die installatie wordt nog geselecteerd.

Hongarije-Hongrie_ONDRAFNIRAS

Hongarije

Hongarije heeft een operationele ondergrondse bergingsinstallatie voor laag- en middelactief afval op ruim 100 kilometer van Boedapest. Ook het hoogactieve afval komt er in een ondergrondse berging. De locatie daarvoor moet nog gekozen worden.