Overslaan en naar de inhoud gaan

De job van … Wouter Schroeders

Of hij niet wilde meewerken aan het duurzame beheer van radioactief afval? Wouter Schroeders twijfelde niet toen hij kon beginnen bij NIRAS. Op enkele jaren tijd klom hij op tot coördinator van drie belangrijke stappen in het afvalbeheer: acceptatie, transport en verwerking.

Hoe ben je bij NIRAS terechtgekomen?

“Als pas afgestudeerde ingenieur in de nucleaire wetenschappen leerde ik NIRAS kennen op een jobbeurs. Niet lang daarna werd ik door hen gecontacteerd en kon ik aan de slag. Meewerken aan het duurzame en veilige beheer van radioactief afval sprak me meteen aan.”

“Dat afval ontstaat op verschillende plaatsen: in kerncentrales, bij de productie van elektriciteit, maar bijvoorbeeld ook in onderzoeksinstellingen die werken met radioactieve stoffen. NIRAS ontwikkelt oplossingen voor het afval en voert die uit met respect voor de samenleving en het leefmilieu.”

“Zelf begon ik op de dienst Acceptatie. Daar volgen we de aanvragen op van producenten om hun afval over te nemen. Ik nam deel aan een inlooptraject om de specifieke kennis en procedures binnen NIRAS grondig te leren kennen. Intussen ben ik coördinator van een team met negen collega’s.”

 

Wat houdt je job precies in?

“Mijn team leidt drie belangrijke stappen van het afvalbeheer in goede banen: acceptatie, transport en verwerking. Voor die laatste stap werken we nauw samen met Belgoprocess, onze industriële dochteronderneming in Dessel. Het afval wordt er op de gepaste manier verkleind in volume, vastgezet en ingesloten in een vat. Zo ontstaat een vast en compact eindproduct.”

“NIRAS blijft de eindverantwoordelijke voor het afval. De verwerking mag alleen gebeuren in installaties die door ons zijn goedgekeurd. Samen met Belgoprocess voeren we daarom controles uit en definiëren we acties om de veiligheid te garanderen.”

“Als coördinator behoud ik het overzicht over het volledige proces: van de acceptatie van het afval tot de verwerking bij Belgoprocess.”

Wouter Schroeders, NIRAS

Bij NIRAS kan je echt een verschil maken. Ik werk hier nu zo’n acht jaar, en kan al terugkijken op heel wat succesvolle projecten.

Wouter Schroeders, NIRAS

 

Hoe ziet een doorsnee werkdag er voor je uit?

“Mijn job is inhoudelijk heel gevarieerd. Via onze database volg ik op of alle dossiers vlot en correct doorstromen. Dat is belangrijk, want anders blijft het afval staan op de sites van de producenten. Is er ergens een knelpunt? Dan zoek ik uit hoe we dat kunnen oplossen.”

“Daarnaast volg ik de samenwerking op met onze transportpartners en met Belgoprocess. Contracten beheren, de uitvoering garanderen, vergaderingen bijwonen en het budget controleren: het hoort er allemaal bij. En natuurlijk sta ik altijd klaar om vragen van mijn teamgenoten te beantwoorden.”

 

Uit welke aspecten van je job haal je de meeste voldoening?

“Het geeft veel voldoening om het resultaat van ons werk te zien: een veilig beheer van radioactief afval. Bij NIRAS kan je echt een verschil maken. Ik werk hier nu zo’n acht jaar, en kan al terugkijken op heel wat projecten die mijn collega’s en ik met succes hebben afgerond.”

“Enkele jaren geleden organiseerden we bijvoorbeeld een ophaalcampagne bij scholen en apotheken. Die hebben soms nog oude radioactieve bronnen en chemicaliën liggen. Dankzij een gegroepeerde ophaling en verwerking konden we de prijs van de campagne zo veel mogelijk optimaliseren. Daar ben ik best trots op.”

“De sfeer in ons team is ook erg motiverend. Het is leuk om te zien dat mijn collega’s hun job met plezier uitoefenen, én met goede resultaten.”