Hoe ben je bij NIRAS terechtgekomen?
“Als pas afgestudeerde ingenieur in de nucleaire wetenschappen leerde ik NIRAS kennen op een jobbeurs. Niet lang daarna werd ik door hen gecontacteerd en kon ik aan de slag. Meewerken aan het duurzame en veilige beheer van radioactief afval sprak me meteen aan.”
“Dat afval ontstaat op verschillende plaatsen: in kerncentrales, bij de productie van elektriciteit, maar bijvoorbeeld ook in onderzoeksinstellingen die werken met radioactieve stoffen. NIRAS ontwikkelt oplossingen voor het afval en voert die uit met respect voor de samenleving en het leefmilieu.”
“Zelf begon ik op de dienst Acceptatie. Daar volgen we de aanvragen op van producenten om hun afval over te nemen. Ik nam deel aan een inlooptraject om de specifieke kennis en procedures binnen NIRAS grondig te leren kennen. Intussen ben ik coördinator van een team met negen collega’s.”
Wat houdt je job precies in?
“Mijn team leidt drie belangrijke stappen van het afvalbeheer in goede banen: acceptatie, transport en verwerking. Voor die laatste stap werken we nauw samen met Belgoprocess, onze industriële dochteronderneming in Dessel. Het afval wordt er op de gepaste manier verkleind in volume, vastgezet en ingesloten in een vat. Zo ontstaat een vast en compact eindproduct.”
“NIRAS blijft de eindverantwoordelijke voor het afval. De verwerking mag alleen gebeuren in installaties die door ons zijn goedgekeurd. Samen met Belgoprocess voeren we daarom controles uit en definiëren we acties om de veiligheid te garanderen.”
“Als coördinator behoud ik het overzicht over het volledige proces: van de acceptatie van het afval tot de verwerking bij Belgoprocess.”