Séverine, hoe ben je bij NIRAS terechtgekomen?
“Na tien jaar onderzoek aan de universiteit wilde ik me heroriënteren op de praktische toepassingen van dat onderzoek. Ik wou mijn kennis van bodem- en rotsmechanica ten dienste stellen van een groot project. Daarbij bleek NIRAS - met het project voor geologische berging in diepe kleilagen - een voor de hand liggende keuze.”
Wat houdt je job precies in?
“Ik werk voor de dienst Research, Development & Demonstration (RD&D). Meer bepaald in het team dat belast is met het ontwerpen van een geologische bergingsinstallatie voor hoogactief en/of langlevend afval. Mijn werk bestaat uit het bestuderen van de verstoringen die geologische berging teweegbrengt in het gedrag van klei, in het bijzonder de Boomse klei. Dat is een mogelijk gastgesteente voor België.”
"NIRAS is een gerenommeerd kenniscentrum op het gebied van geologische berging. We werken samen met talrijke onderzoekers in de wereld, onder andere in het ondergrondse laboratorium HADES in Mol. Daar onderzoeken we bijvoorbeeld welke invloed het uitgraven van galerijen op grote diepte heeft op het gedrag van de klei. Wat is de thermische impact van afval dat warmte afgeeft op de klei? Wat zijn de mechanismen van de afvoer van gassen door het gesteente, als gevolg van de corrosie van de metalen onderdelen van de bergingsinstallatie?”
“Al deze verstoringen spelen een rol in het gedrag en de evolutie van de bergingsinstallatie op lange termijn. Het is aan ons om aan te tonen dat de integriteit van de installatie behouden blijft.”