Overslaan en naar de inhoud gaan

De job van ... Ester Stevens

Geïnspireerd door de maatschappelijke meerwaarde van het beheer van radioactief afval kwam Ester Stevens rechtstreeks van de schoolbanken bij NIRAS terecht. Samen met haar collega’s zet ze zich dagelijks in voor een cruciale stap in een veilig afvalbeheer: de acceptatie van het afval.

Hoe ben je bij NIRAS terechtgekomen?

“Ik heb NIRAS leren kennen tijdens mijn masteropleiding Nucleaire Technologie aan de UHasselt. Van alle spelers in de nucleaire sector leek NIRAS me de organisatie met de grootste maatschappelijke meerwaarde. Daarom diende ik zodra ik was afgestudeerd een spontane sollicitatie in, vandaag bijna vijf jaar geleden. Sindsdien ben ik aan de slag als medewerker op de dienst die verantwoordelijk is voor de acceptatie van radioactief afval. Mijn eerste job sluit op die manier perfect aan bij mijn studies.”

 

Wat houdt je job precies in?

“Ik behandel de aanvragen die producenten indienen om hun afval door NIRAS te laten overnemen nadat ze het zelf hebben geïdentificeerd en gesorteerd. Die aanvragen komen zowel van grote producenten, zoals de kerncentrales of SCK CEN in Mol, als van kleinere producenten zoals ziekenhuizen, universiteiten en bedrijven die radioactieve bronnen gebruiken voor industriële toepassingen.”

“Samen met mijn collega’s controleer ik of hun afval voldoet aan onze acceptatiecriteria: strenge kwaliteitseisen die moeten garanderen dat het afval op korte en lange termijn veilig beheerd kan worden. Geven de producenten een correcte beschrijving van het afval? Hebben ze hun afval juist gesorteerd en radiologisch gekarakteriseerd? Dat gaan we allemaal na voor we het afval aanvaarden. Zodra we het radioactieve afval accepteren, worden we er immers verantwoordelijk voor.”

2020_Ester Stevens (portrait-2)_ONDRAFNIRAS

Door me dagelijks in te zetten voor een veilig beheer van het radioactieve afval in België, heb ik het gevoel bij te dragen aan een betere toekomst.

Ester Stevens, NIRAS

 

Werk je nauw samen met collega’s die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van het afval?

“Ik zit maandelijks samen met collega’s van onze industriële dochteronderneming Belgoprocess om te bespreken hoe de verwerking van het afval verloopt. De vergaderingen leveren altijd nuttige informatie op over het verdere beheer van het afval; informatie die vaak van pas komt in mijn eigen job. Als er bijvoorbeeld problemen optreden met een bepaald afvallot kan onze dienst de producent daarvan op de hoogte brengen. Op die manier vormt onze dienst een cruciale schakel tussen de producenten en de volgende stappen in het afvalbeheer.”

 

Uit welke aspecten van je job haal je de meeste voldoening?

“Door me dagelijks in te zetten voor een veilig beheer van het radioactieve afval in België heb ik het gevoel bij te dragen aan een betere toekomst. Ik haal er ook veel voldoening uit wanneer ik een producent heb kunnen voorthelpen met specifieke vragen over zijn radioactief afval. Als ik iemand op de juiste weg heb kunnen zetten bij het invullen van zijn aanvraagdossier, ga ik ’s avonds tevreden naar huis.”