Overslaan en naar de inhoud gaan

De job van ... Charlotte Roose

Charlotte Roose voelde zich aangetrokken door de maatschappelijke dimensie van het beheer van radioactief afval en vervoegde in 2017 het team Erkenningen. In samenwerking met andere collega's verleent ze de producenten erkenningen om ervoor te zorgen dat het te produceren afval voldoet aan de zeer strenge kwaliteitseisen die door NIRAS zijn vastgesteld: de ‘acceptatiecriteria’.

Hoe ben je bij NIRAS terechtgekomen, Charlotte?

"Na vier jaar in Zweden te hebben gewerkt, in de European Spallation Source, wou ik naar Brussel terugkeren en er werk zoeken in een bedrijf dat zich bezighield met milieuvraagstukken in een maatschappelijke context. NIRAS leek mij een keuze die bij deze criteria en bij mijn vakgebied aansloot, aangezien ik industrieel ingenieur in de fysische en nucleaire technologie ben. Ik werk er sinds september 2017."

 

Wat houdt je werk precies in?

"Ik werk voor het team Erkennen en ben er het aanspreekpunt voor verschillende producenten van radioactief afval: het Nationaal Instituut voor Radio-elementen in Fleurus (IRE), Sterigenics, de ULB en ONDRAF-Site Fleurus, waar onze teams momenteel de buiten gebruik gestelde nucleaire installaties van Best Medical Belgium (BMB) saneren."

"Mijn taak is ervoor te zorgen dat het radioactieve afval dat zij produceren, voldoet aan de acceptatie- en conformiteitscriteria die NIRAS vaststelt om een duurzaam beheer te waarborgen. Meer concreet moeten de producenten ons dossiers bezorgen waarin zij beschrijven hoe zij hun afval zullen beheren en moeten zij aantonen dat dit afval beantwoordt aan de door NIRAS opgelegde fysisch-chemische en radiologische criteria."

"Vervolgens analyseer ik deze dossiers en bespreek ik met hen, indien nodig, de geconstateerde afwijkingen. Samen vinden we dan een oplossing die de naleving van de acceptatiecriteria garandeert. Daarnaast auditeer ik de betrokken sites om na te gaan of datgene wat in de dossiers is beschreven ook in de praktijk wordt toegepast. Als de analyse en de audit positief zijn, verleen ik een erkenning aan de producenten, die het conforme afval dan naar NIRAS kunnen sturen."

"Hiervoor moet ik samenwerken met verschillende actoren, naast de producenten. Intern werk ik vooral nauw samen met het team Acceptatie om terugkerende problemen bij de producenten op te sporen en oplossingen te vinden die voor NIRAS aanvaardbaar zijn. Onze industriële dochteronderneming Belgoprocess is ook betrokken bij bepaalde besprekingen om technische oplossingen voor te stellen voor het beheer van specifiek afval dat door de producenten zal worden geproduceerd."

Charlotte Roose (ONDRAF/NIRAS)

Elke producent heeft unieke projecten, en dus uniek afval, waardoor ons werk telkens weer nieuwe uitdagingen biedt.

Charlotte Roose, NIRAS

 

"De ontmanteling van de voormalige site van BMB is ook een vrij interessante case. Na het faillissement van BMB werd NIRAS immers belast met de sanering en ontmanteling van de installaties van deze voormalige producent van medische radio-isotopen. Het is de eerste ontmantelingsoefening voor NIRAS, waarvoor ze een speciaal team heeft samengesteld om het werk ter plaatse uit te voeren. Hier bestaat de rol van het team Erkenningen erin de site als een derde producent te beschouwen om de onpartijdigheid bij het beheer van het afval te verzekeren. Een deel van het afval is vrij standaard in vergelijking met dat van andere sites, maar men treft er ook unieke gevallen aan die te maken hebben met de specifieke kenmerken van ontmanteling, waarvoor nieuwe oplossingen vereist zijn."

"Met de toekomstige ontmanteling van de kerncentrales en de invoering van nieuwe acceptatie- en conformiteitscriteria voor de bouw van de oppervlaktebergingsinstallatie in Dessel, is het team Erkenningen volop in ontwikkeling.  Het is een jong en dynamisch team, dat klaar is om nieuwe uitdagingen aan te gaan.”

 

Hoe ziet je werkdag er doorgaans uit?

"Er is niet echt sprake een typische werkdag. Ik werk voornamelijk in het kantoor in Brussel waar ik mijn projecten coördineer, mijn dossiers analyseer ... Ik verplaats mij ook regelmatig naar de verschillende sites van de producenten om audits uit te voeren of vergaderingen bij te wonen. Daarnaast neem ik af en toe deel aan inspecties die worden uitgevoerd door mijn collega's van de dienst Acceptatie of door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Elke producent heeft unieke projecten, en dus uniek afval, waardoor ons werk telkens weer nieuwe uitdagingen biedt.”

 

Uit welke aspecten van je job haal je de meeste voldoening?

“De samenwerking met mijn collega's en het overleg met de producenten om oplossingen te vinden die aan de acceptatiecriteria voldoen. Bovendien stelt mijn werk mij in staat verschillende soorten nucleaire sites te bezoeken, van kleine universitaire laboratoria tot kerncentrales, en dus de industriële diversiteit te zien.”