Begin deze zomer werden de laatste 7-jarigen onderzocht binnen de 3xG-studie. Tussen 2019 en 2021 kwamen er in totaal 212 kinderen langs voor een grondige medische check-up. Daarmee zit de tweede onderzoeksfase van de studie er bijna op. Een uitgelezen moment om enkele moeders aan het woord te laten die met hun kind aan 3xG deelnemen.
Op vraag van de lokale partnerschappen laat NIRAS een grootschalige gezondheidsstudie uitvoeren in Dessel, Mol en Retie: de 3xG-studie. De studie bestaat uit twee delen, met in de eerste plaats een gezondheidsopvolging of ‘biomonitoring’ van bijna driehonderd kinderen en hun moeders. Daarnaast worden om de vijf jaar de ziekte- en sterftecijfers in de regio bestudeerd.
Voor de biomonitoring zit de tweede onderzoeksfase er bijna op. De voorbije twee en een half jaar ondergingen de kinderen die deelnemen aan de 3xG-studie – intussen zeven jaar oud – een grondig medisch onderzoek. Dat bestond uit klinische metingen, zoals het controleren van lengte, gewicht, longfunctie en bloeddruk. Maar ook staalnames van urine, haar en (eventueel) bloed stonden op het programma.
Die stalen worden nu onderzocht op tal van parameters. Zo willen de onderzoekers de impact blootleggen van leefmilieu, levensstijl en leefgewoonten op de gezondheid van de kinderen. Midden volgend jaar, als alle analyses achter de rug zijn, worden de groepsresultaten bekendgemaakt. De ouders ontvangen op dat moment ook de individuele resultaten van hun kind.
Enkele moeders aan het woord
“Ik heb niet getwijfeld toen me gevraagd werd om deel te nemen aan de 3xG-studie”, vertelt Liesbet, mama van Luka. “Omdat ik zelf als onderzoekster werk, besef ik goed hoe uniek deze grootschalige gezondheidsopvolging is. Er zouden meer studies zoals deze moeten plaatsvinden in Vlaanderen. Dan zouden de resultaten nog interessanter zijn.”
“Dit was de eerste keer dat Luka een medisch onderzoek onderging voor 3xG. Maar alles is uitstekend verlopen. Ze stemde zelfs in met een bloedafname, wat ik helemaal niet had verwacht. Het is nu uitkijken naar de uitkomst van het onderzoek. Niet dat ik me ergens zorgen om maak, maar de resultaten geven stof tot nadenken over de omgeving waarin je kind opgroeit."
Ook Rosalie, het dochtertje van Kim, werd bij de check-up op haar gemak gesteld door de onderzoekers. “Ze vond het best spannend,” zegt Kim, “maar een kleurrijke stickerkaart en een filmpje leidden haar af tijdens de staalnames. Na elke test mocht ze een leuk plaatje op de kaart plakken. En op het einde volgde een beloning. Dat werkte motiverend.”
“Ik vind de 3xG-studie een mooi initiatief: je krijgt een goed zicht op hoe gezond of ongezond de leefomgeving hier is. Het is eigenlijk jammer dat onze tweede dochter niet kan deelnemen, die is enkele jaren jonger. Of Rosalie bij het volgende onderzoek, wanneer ze veertien is, nog wil meedoen? Dat weet ik niet, maar we gaan haar zeker aanmoedigen!”
Net als de twee andere moeders vindt Els, mama van Renee, het belangrijk om de impact te kennen van het leefmilieu op de gezondheid van haar kind. “We leven erg bewust in ons gezin, bijvoorbeeld door gezond te eten, maar over de blootstelling aan milieuvervuilende stoffen heb je minder controle”, zegt ze. “Daarom is het goed dat 3xG dit opvolgt.”
“Renee wou liever geen bloedafname tijdens het onderzoek. De onderzoekers hebben daar niet op aangedrongen, dat vind ik positief. De andere tests gingen wel heel vlot. Er werd een stukje haar afgeknipt, maar daar had ze geen enkel probleem mee. Achteraf was ze vooral enthousiast over de stickerkaart: daar heeft ze zich goed mee geamuseerd!”